Razvedrilo

Priporočamo

   s-puscica Naše korenine
Yorki Blog
Torek, 4. 11. 2008

Moje ime je Lucija. Ko sem bila še majhna punčka,  smo imeli doma nekaj časa kužka, katerega se sama niti ne spominjam dobro. Bežno mi je še ostalo v spominu, da je bil temen, manjše rasti, imel je kratko dlako in je pogrizel vse, kar je lahko.

Kasneje smo imeli doma nekaj let muce, čeprav smo živeli na vasi so bile te muce večinoma v hiši. Bile so moja zelo dobra družba, saj se mi niso nikoli upirale.

Ko pa sem bila stara 10 let smo se doma odločili, da bomo kupili yorkija. Za to se je odločila mama, ki je prebedela kar nekaj noči in študirala po raznih knjigah, kateri pes bi bil najbolj primeren za nas. Kakorkoli je obračala, vedno je prišla do yorkija. Tako smo potem tudi našli leglo v Ljubljani. Imeli so dva mladička, samčka in samičko. Odločili smo se, da bomo kupili samičko, Romy.

Nekajkrat smo jo šli obiskati v Ljubljano in ko smo jo končno pripeljali domov je naša življenja obrnila na glavo. Bila je zelo svojeglava in ker je bila tako zelo majhna smo ji v vsaki stvari ustregli, ampak nismo vedeli, da s tem nekako škodimo sebi. Vedno je bila glavna in njena »beseda« je bila zakon. Čeprav je bila mamina velika želja, imeti psa, ki bi prišel do nje in ji izkazal vso ljubezen tega sveta, si je Romy za vodjo izbrala mene. Vendar ni bila nikoli cartljivček. Samo, če se ji je res zahotelo, ampak to za zelo kratek čas.

Doma smo imeli tudi dva legla. Prvič smo imeli Taro in Tima. Tim je še vedno pravi lepotec, čeprav je že star gospod. V času svoje mladosti pa je bil pravi strah in trepet vseh sotekmovalcev na razstavah, saj je pobral vse naslove, kjer se je pojavil. Gospa Jana Blekač je vsekakor vedela, kaj narediti, da bo Tim zasijal v vsej svoji lepoti.

Tudi v drugem leglu smo imeli dva mladička, vendar je ena psička poginila v prvem tednu. Drugo psičko, Tiso, pa smo obdržali doma.

Bili sta zelo navezani druga na drugo in naše veliko veselje. Kamor je šla prva je morala tudi druga. Romy je bila vedno prva in se ji je Tisa v vsakem pogledu podredila.

Vendar pa nobena sreča ne traja večno. Romy je zbolela za rakom. Kljub operaciji je bilo žal prepozno. Edini izhod je bil, da jo peljemo veterinarju, dobi injekcijo in…

Čeprav je od tega preteklo že nekaj let, imam vedno cmok v grlu in solze v očeh, ko se odpre ta tema…Romy je bila Romy, prva, nenadomestljiva…Vedno jo bomo nosili v naših srcih…Vem, da je tam daleč, v pasjih nebesih, kjer se še vedno podi po neskončnih zelenih travnikih… 

Tako nam je ostala Tisa, ki se je s časom navadila, da lahko zavlada in se pokaže v vsej svoji lepoti. Ona je postala mamina. Še vedno ji je neizmerno vdana in jo spremlja na vsakem koraku. Nikoli se ne oddalji od nje, pa se lahko zgodi, kar se hoče.

Vmes sem se tudi preselila v Maribor, zaradi študija. Čeprav sva s fantom ves čas imela živali: muco, ribice, želvice,…mi nobena ni mogla nadomestiti želje, da bi imela svoje psa. Večkrat sem si tudi sposodila Tiso, saj sem lahko bila z njo samo med vikendi, ko sem prihajala domov.

Lanskega novembra pa sva z mamo nekaj brskali po internetu in kot že tolikokrat do sedaj, sem tudi tokrat iskala, gledala in si želela yorkija. Po čistem naključju sva našli spletno stran od Marjane in Igorja, kjer sta napisala, da imajo leglo. Bila sem čisto iz sebe. Mamo sem prosila naj jih pokliče. Z Marjano sta se dogovorili, da lahko naslednji dan pridemo v Trbovlje na obisk. Seveda smo šli! Vsem sem morala obljubiti, da jih gremo samo pogledati! Ja, seveda sem obljubila, da mi niti na misel ni prišlo, da bi kaj kupila… Vendar ko sem v roke prijela najmanjšo iz legla, mojo Bessy, mi je bilo takoj jasno, da bom naredila vse, da jo bom kupila. Čeprav sem bila takrat brez denarja in s fantom sva živela v študentskem domu, kjer mi psa nikakor ne bi dovolili imeti. Bessy sem rezervirala še isti večer, takoj ko smo prišli domov.

Najprej sem mislila, da jo bom imela doma, pri starših. Midva pa si bova v Mariboru, takoj ko bo mogoče, poiskala stanovanje, da bomo lahko zaživeli vsi skupaj. Kot vse pred tem, nama je tudi to uspelo, čeprav sva stanovanje dobila samo dva tedna prej, da sva šla po Bessy… Ves čas sem seveda delala in Marjani vestno pošiljala denar…

wrtnica