Priporočamo

   SloReef.com
 
   Akvarij.si
 
   Akvarij.com
 
   Aqua Shop.si
 
   Trgovina Korala

Najmanjši morski akvarij - 15 litrov

 Začetki akvarija: 5. 8. 2006 , prestavitev v mov akavrij 1. 2. 2008
 Dimenzije akvarija z izbočenim steklom: D: 40 cm, G: 12 cm, V: 30cm. Skupaj cca. 15 l.
 Razsvetljava: 2 x Delux S, 11 W, 50 % modra, 50 % bela. Skupaj 22 W.
 Pretok: Aqua Clear 30 - 600 l/h.
 Filtracija: 1,5 kg živega kamenja, fosfat in nitrat odstranjevalec.
 Vzdrževanje: 1 x na teden menjava 1/3 vode.


ZGODOVINA MOJE AKVARISTIKE:
S sladkovodno akvaristiko sem se začel ukvarjati v začetku študentskih let. Ampak nikoli nisem imel večjega akvarija od 25 litrov. Bil je poln ribic in rastlin. Akvarij sem imel postavljen na nočni omarici v študentski sobi in življenje v njem je bilo prav tako zanimivo kot študentsko življenje. Leta 2006 sem se odločil, da bi ribice iz akvarija preselil v večji akvarij in jih odnesel domov. Po internetu sem iskal večje akvarije, kjer sem našel spletno stran SloReef.com. Od tistega trenutka dalje sem si rekel, da bom imel morski akvarij, sladkovodne ribe pa bodo ostale v starem akvariju.

PRVI MORSKI ZAČETKI:
Maja 2006 sem si kupil 70 litrski akvarij in ga začel oživljati z morskimi organizmi. Neučakani začetki so bili velikokrat težki in pogubni za živež v njem. Stanje se je čez nekaj mesecev izboljšalo in sedaj je akvarij dobil pravo podobo z zdravimi koralami in ribami. Vedno sem bil velik upornik in rad rinem z glavo skozi zid, zato se nikoli nisem oziral na očitke, da mora biti morski akvarij čim večji. Že 70 litrski akvarij so mi močno odsvetovali, češ da je premajhen, a jih takrat nisem poslušal. Ni mi žal. Sedaj se kirurg, klovna, kozici, jež, magnifica, nekaj rakcev samotarjev in polžev, prav lepo razumejo in zdravi plavajo/plazijo v "škafu".  


(domač 70 l akvarij)

IZZIV NARAVE:
Ko se je vzpostavilo ravnovesje v domačem akvariju, sem želel spet nekaj novega. Takrat sem si zadal, da si naredim najmanjši morski akvarij, kar sem jih zasledil na SloReef-u in ga poselim z živežem. V začetku avgusta 2006 sem si rekel:< Če ne bom sedaj, potem ne bom nikoli!< Tako sem zbral pogum in kupil akvarij, pri tem pa izpolnil pogoj, da je le-ta manjši od 20 litrov, kupil sem 15 litrskega. Z močno izbočenim prednjim steklom, kar daje občutek velike globine (v resnici je na ožjem delu samo 12, na širšem pa okoli 15 cm).


(jutranji klepet ob kavici)

ELEKTRIFIKACIJA:
Akvarij sem napolnil s koralnim peskom in vodo iz domačega akvarija. V akvarij sem dal 25 W grelec, pretočno črpalko s širokim iztokom, da v tako malem akvariju ne pometa vse pred seboj. Črpalka ima 600 l/h pretoka in je skorajda neslišna, saj imam akvarij v sobi, kjer tudi spim. V pokrov sem dodal dve 11 W Delux S žarnici, ki svetita 50 % modro in 50 % belo. Čas osvetljevanja je med 10 in 23 uro.

ČAKANJE NA PRVI CVET:
Čez 14 dni sem dal v akvarij tri ciklane porozne žive kamne in dve kozici. Na začetku sem bil skeptičen ali bodo kozice preživele v tako mladem akvariju, a do sedaj ni bilo nobenih težav z njima. Iz domačega akvarija sem prenesel manjše kose mehkih koral. Dobil sem tudi nekaj trdih koral, katerih polipi zelo lepo cvetijo.


(črv cevkar)

KEMIJA:
Poleg slanosti in temperature občasno izmerim še nitrate in fosfate. Parametri vsega naštetega so zelo stabilni, skoraj idealni. Zelo poslabšali so se samo enkrat, ko sem naselil šest klovnov, a o tem v nadaljevanju.

CIRKUS PRIHAJA:
Vseskozi sem imel željo, da bi v akvariju bila tudi kakšna ribica, zato sem se odločil da bom v akvarij dal klovne. Ker je akvarij zelo mali sem iskal zelo male klovne. Našel sem jih pri Veselem iz Splita. Dobil sem 6 malih klovnov velikih komaj 1,5 cm. Ob začetnem veselju, da je v akvariju živahno kot vrtcu, je vsak teden izginil po en klovn. Res je, da so se mi nitrati in fosfati takrat prvič povečali. V akvarij sem dal manj kot 1 dcl. fosfat in nitrat odstranjevalca. Fosfati so se v času 14 dneh znižali na 0 mg/l, nitrati pa na 5 mg/l. Ker že v začetku nitrati in fosfati niso bili v kritičnih mejah za ribice, sem iskal druge krivce. A kaj najti v tako malem akvariju?


(Roli-Poli in Zoja)

KRIMINALKA:
Neko nedeljo sem prišel v sobo pozno zvečer, ko je bila luč v akvariju že ugasnjena sem na preži opazil 4 cm veliko rakovico, ki je imela skrivališče v kotu, kjer so se klovni najraje zadrževali. Ostal mi je še samo en klovn. Imel sem srečo, da sem dobil še enega, približno enake velikosti. Tako, da se zadnja 2 meseca ne pritožujeta nad razmerami v akvariju.


(žal že večina pokojnih)


(Forenzik)

JAPANSKA BUBA:
Pred kratkim sem v akvarij dodal ribico Okinavo, ki pa je zelo sramežljiva in se večino časa skriva v luknji, kjer je bila prej rakovica. Žal se na dan fotografiranja akvarija ni prikazala. Drugače pa si modno pisto za ogled in fotografiranje poleg kozic prisvojijo še jež, raki samotarji in jadranski polži.

ROMANTIKA:
V domačem akvariju sem imel malo belo anemono, ki pa je klovna niti >povohala< nista. Zato sem se odločil da jo prestavim v piko akvarij, v upanju da jo bosta kaj snubila, vendar se do sedaj tudi onadva nista zmenila zanjo.

ČISTOČA:
Vzdrževanje akvarija: 2 x tedensko očistim steklo in dolijem kakšen deciliter izhlapele vode. Ribice med tednom hranim z mikro granulami in Artemio. V soboto in nedeljo pa imajo post, saj me ni v Mariboru. Vodo menjam 1 X tedensko in to 1/3 akvarija.

FOTOGRAFIRAJTE:
Lahko rečem, da je akvarij v idealni formi, kar dokazuje odlično stanje vretenčarjev in nevretenčarjev. Da pa ne boste rekli, da samo govorim, se lahko prepričate z ogledom fotografij in sami presodite o akvariju.

(gasilska slika)

VIZIJA:
V bodoče bi v akvarij želel dati še kakšen bolj ploščati živi kamen na zadnji strani, da bi ribe pod njim imele tunel za skrivanje, nanj pa bi nasadil še kakšne korale. Tako da ima kdo odveč kakšen košček - piko, se moj akvarij priporoča.


Iz majhnega raste VELIKO!


Skozi piko akvarij Vas je vodila gdč. Kozica 1.
Komentarji (7)Add Comment
0
Renato
04. september 2009
89.142.74.40
...

Zanimiva zgodba in dokaz, da je tudi malo uporabno. Verjetno marsikdo nima prostora za 200l akvarij in mu bo takšna izvedba prišla prav.

0
simona
27. junij 2010
93.103.57.123
...

milan BRAVO in vsa čast =)

0
SLOmail.si
27. januar 2013
89.212.51.165
...

Zelo zanimivo in poučno. Odločamo se za akvarij in najraje bi imeli morskega, ampak vidim da ni čisto enostavno. Tudi v ZOO trgovini so predlagali prvo z slatkovodnim akvarijem. Drugače pa pohvalno in vsa čast!

www.slomail.si

0
SLOmail.si
27. januar 2013
89.212.51.165
...

sladkovodnim smilies/smiley.gif

0
Milan
27. januar 2013
164.8.65.111
...

SLOmail.si: Le pogumno naprej. Na koncu vam ne bo žal. Kajti barvitost morskega in sladkovodnega akvarija se ne dasta primerjati.

0
suzana
21. februar 2013
89.142.250.33
...

mene zanima kolk pride morski akvarij pa kako ga je treba rihtatttt

0
Milan
21. februar 2013
164.8.65.111
...

Ceno je zelo težko določit. Vzdrževanje pa tudi.

Morski akvarij je dražji od sladkovodnega.
Na začetki je kar nekaj dela, ko se sistem stabilizira je dela manj.

Vse je odvisno od želja in časa, ki ga nameniš akvariju.

Napišite komentar
 
  zmanjšaj | povečaj
 

busy