Priporočamo

   SloReef.com
 
   Akvarij.si
 
   Akvarij.com
 
   Aqua Shop.si
 
   Trgovina Korala

Nakup rib in koral

Pri nakupu rib ali koral je potrebno biti pozoren na kar nekaj stvari!
Ker je nakup in selitev v nov akvarij podobna za ribe in korale, članek opisuje nakup in vselitev za ribe, za korale pa so dodani dodatni nasveti.

Rib ali koral nikoli ne kupujemo tako, da gremo v trgovino, vidimo lepo ribo/koralo in jo kupimo. Če bomo imeli srečo, bo riba/korala brez težav živela v našem akvariju, v nasprotnem primeru bomo z nakupom takšne ribe/korale brezplačno dobili veliko težav.

 

Pred nakupom ribe se dobro pozanimajte o ribi sami, pri pridobivanju informacij upoštevajte naslednje zahteve:

 • S katerimi ribami se želena riba razume in s katerimi ne. Lahko se zgodi, da določena riba v akvariju nenehno povzroča težave in preganja ostale ribe. V najslabšem primeru lahko ubije kakšno drugo ribo ali pa sama postane žrtev ribe, ki jo že imamo v akvariju.
 • S čim se riba prehranjuje. Standardna hrana rib so razne granule in zamrznjena hrana. Vendar se vse ribe žal ne zadovoljijo samo s to hrano. Pozanimajte se, če se določena hrana za vašo ribo dobi v trgovinah, da si ne boste belili glave kako jo nahraniti, ko ji bo že pošteno krulilo v želodcu Tongue outPred nakupom korale se dobro pozanimajte o potrebnih optimalnih pogojih v akvariju za rast izbrane korale: 

 • Nekatere korale imajo rade močan vodni tok, druge manjšega.
 • Paziti morate na svetlobo, večina koral potrebuje za rast veliko svetlobe, obstajajo tudi korale, ki imajo rade manj svetlobe.
 • Tudi pri koralah moramo paziti na to, katera korala je lahko v bližini druge korale, saj so korale ožigalkarji in lahko ostale korale okoli sebe povsem ožgejo ali celo uničijo.
 • Nekatere korale se sprehajajo po akvariju, zato moramo paziti, da ne pridejo v bližino kakšne pretočne črpalke, ki jo lahko zmelje.Nakup rib/koral:

 • Izbrano ribo si v trgovini dobro oglejte. Riba mora izgledati zdrava in polna energije – plavati, na sebi ne sme imeti nobenih zajedavcev, poškodb, belih piki ali česa drugega.
 • Pri trgovcu se pozanimajte od kje je riba, iz morja ali iz gojišča, in s čim je bila ulovljena. Če je bila riba ulovljena na morju, potem se izogibajte nakupu rib, ki si bile ulovljene s Cianidom, saj ta zagotovo ne bodo živela dolgo. Pozanimate se tudi, koliko časa je bila riba pred vašim nakupom v karanteni. Ribe se dajejo v karanteno zato, da se privadijo akvarijske vode, samega akvarija, se otresejo raznih zajedavcev in tam se tudi vidi, ali je riba zdrava ali ne. Dalj časa je riba v karanteni, varnejši je nakup, ampak boste odšteli kakšen evro več, kar pa se vam bo vsekakor obrestovalo. Vsekakor priporočam ribo iz gojilnice ali tako, ki je bila dolgo v karanteni.
 • Od trgovca zahtevaje naj da ribi hrano. ( Riba mora jesti, s tem se vidi, ali je riba zdrava in polna energije. Pozanimajte se, s čim je trgovec hranil ribo in kupite zanjo enako hrano.
 • Trgovec naj ribo lovi z mrežo in jo da v čim večjo vrečo, ki naj bo do 1/3 napolnjena z akvarijsko vodo, 2/3 pa z zrakom iz prostora in ne vašim, izpihanim. Če ribe dolgo ne boste  dali v svoj akvarij, prosite trgovca naj 2/3 vrečke napolni s kisikom namesto z zrakom.
 • Pri nakupu koral, koralo dobro preglejte, da nima korala odmrlih delov, kakšnih zajedavcev, in podobnega.
 • Pozanimajte se, ali je koralo potrebno posebej hraniti in s čim jo hranimo.

 

Transport rib in koral:

 • Vrečko z ribo poskušajte čim bolj temperaturno izolirati, da se ne bo temperatura vode med transportom preveč znižala ali zvišala. To najlažje naredite tako, da vrečko ovijete s časopisnim papirjem, alu folijo ali jo položite v stiroporno škatlo.
 • Naj ne bo odveč opozorilo, da vrečko z ribo položite na mehko podlago, da se vrečka ne preluknja. Vrečka naj stoji pokončno, da ne popusti gumica ali vozel s katerim je vrečka zaprta.
 • Posebej pozorni bodite pri koralah, saj so nekatere korale ostre in lahko poškodujejo vrečko.Aklimatizacija rib in koral:

 • Aklimatizacija rib je potrebna, da riba doživi čim manjši šok med selitvijo v novi akvarij. V morski akvaristiki se v večini primerov uporablja temperaturna aklimatizacija, ki jo izvedemo tako, da vrečko z ribo položimo v akvarijsko vodo za kakšne pol ure. S tem se bo počasi izenačila temperatura vode v vrečki, s temperaturo vode v akvariju.
 • Nekateri akvaristi izvajajo še aklimatizacijo z vodo tako, da v vrečko z ribo počasi kapljajo vodo iz akvarija. S tem se voda v vrečki izenači z akvarijsko, tako temperaturno, kot tudi z ostalimi parametri, ki so: PH, slanost,  NO3, PO4, …  Vendar se ta metoda v morski akvaristiki naj nebi več uporabljala.


 
Naselitev rib v akvarij:

 • Napačno je mišljenje, da ribo skupaj z vodo iz vrečke zlijete v akvarij. Najbolj primerna naselitev rib v akvarij je s pomočjo mreže za lovljenje rib, s katero ribo ulovite in jo preselite  v akvarij. Pazite tudi, da riba ni dalj časa izpostavljena zraku.
 • Vodo iz vrečke NIKAR ne vlivajte v akvarij, saj lahko ta voda vsebuje razna zdravila, s katerimi je trgovec zdravil ribe in lahko zelo slabo vplivajo na obstoječe organizme v vašem akvariju.

 

Naselitev koral v akvarij:

 • Pri naselitvi koral, v akvarij, morate biti pozorni na to, da je korala čim manj časa na zraku, da se jo čim manj dotikate z rokami in da ste z njo nežni, saj so zelo krhke in se hitro zlomijo.
 • Po naselitvi korale v akvarij z roko, si roke temeljito umijte, saj so lahko določene korale tudi strupene.
 • Tudi za korale velja opozorili, da vode iz vrečke ne vlivajte v akvarij, saj korale izpustijo sluz, ki je lahko strupena in s tem ogrozite ostali živež v akvariju.

 

Od nove ribe in korale prvih nekaj dni, po vselitvi, nikar ne pričakujte prešerne razigranosti/sija v vsej njihovi lepoti, saj je še pod šokom zaradi selitve in tudi apetita za hranjenje ne bo imela takšnega, kot v trgovini.

Težave:

 • Pri naseljevanju manjših rib v akvarij se lahko pojavi težava, da nam riba pogine od lahkote, saj ne dobi hrane, ker je prestrašena, v novem okolju. Poleg tega ji starejše »kolegice« v akvariju pojedo vsak košček hrane, ki slučajno zaplava do njenih ust. Zato prvih nekaj dni dajajte v akvarij nekoliko več hrane, ki naj plava po celem akvariju. Tako si bo riba že našla kakšen košček zase,  pridobila energijo za plavanje in si prisvojila svoj delež akvarija.

 

Podrobnejše opise in zahteve posameznih rib in koral najdete na spodnjih povezavah:

 

Komentarji (0)Add Comment
Napišite komentar
 
  zmanjšaj | povečaj
 

busy